IMG_6153

Mitt jobb är världens bästa lekskola

Sitter på centralen ett regnigt Malmö och väntar på att tåget mot Göteborg ska avgå. Ute öser regnet ner, men i mitt bröst skiner solen. Jag har precis haft en toppenworkshop med Barbro.

Barbro är ett gäng tjejer som startat ett frilanskollektiv för journalister här i södra Sveriges huvudstad. Jag tror att de planerar att nischa sig lite mot teknikartiklar riktade mot tjejer. Men allt är ännu ganska nytt, så inget har satt sig. Hittills har mycket handlat om att skapa en identitet och det är där som jag varit med i bilden.

Barbro är inte bara en samlingspunk för attitydfulla, unga journalister – det ska även vara en symbol för kvalité. Vem som helst är inte med i Barbro.

Själva namnet Barbro kommer självklart från krigsreportern Barbro “Bang” Alving som på 1930-talet rapporterade från ett krigshärjat Europa. Med en skrivmaskin som sitt främsta verktyg rapporterade hon inte bara om kriget, utan även om de drabbade människorna – något som var unikt vid den tiden. Alving var “Kärringen mot strömmen” och blev känd för sitt civilkurage och sin sällsynt träffsäkra penna.

Fler färger ger fräck effektSå hur koncentrerar man ner allt detta till en symbol som är Barbro? Med hjälp av en stämpel så klart! Stämpeln konoterar både kvalité, men också en svunnen tid där krigsrapporteringen skedde med brev och telegram. Och till min stora glädje så hakade tjejerna på stämpel-idén – för det enda ordentliga sättet att göra en sådan grej på är ju att använda sig av riktiga stämplar.

Trycket var högt på Malmö StämpelfabrikPå Malmö Stämpelfabrik skapar de specialbeställda stämplar till ett förvånansvärt lågt pris. För bara några hundralappar styck kan man få en stämpel som ser ut precis som man vill. Och idag vara stora dagen då stämplarna hämtades.

Jag passade på att göra det som en liten utflykt där vi tillsammans besökte Stämpelfabrikens butik och tjejerna fick testa olika färger för att till slut enas om en favorit. Men det bästa är ju att de inte måste bestämma sig för en färg – de kan ju skifta efter årstid eller humör. En stark form är allt som behövs för att stämpla identiteten hos mottagarna.

Det var en jättekul stund i butiken och jag fick känslan av att de var mer än nöjda med resultatet. Nästa workshop blir kanske lite segare, då vi ska sitta och göra egna visitkort. Men med ett gott humör och lite flow är det snabbt avklarat.

Nora var stämpelprimadonna No 1.

Länge leve pysslet!

Close