Karnevalsfilmen c:a hundra år - FramsidaKarnevalsfilmen c:a hundra år - baksida caseKarnevalsfilmen c:a hundra år - detaljbildKarnevalsfilmen c:a hundra år - detaljbildKarnevalsfilmen c:a hundra år - detaljbildKarnevalsfilmen c:a hundra år - detaljbildKarnevalsfilmen c:a hundra år - folder och caseKarnevalsfilmen c:a hundra år - baksida

En låda Karnevalsfilmer

1908 gjordes det inte mindre än fyra filmer till Lundakarnevalen. Fyra filmer som lär vara några av Sveriges allra första spelfilmer. De var inte mer än ett par minuter långa men tekniska sensationer som satte en tradition i rullning.

Sedan dess har det gjorts 19 karnevalsfilmer – nästan en vart 4:e år (med några längre uppehåll under krig- och kristider).

På grund av vinärgerskada är snart de första filmerna helt ospelbara, så för ett par år sedan beslutade man att försöka samla alla gamla filmer, digitalisera dem och ge ut en DVD-box med filmerna. Projektet tog nästan två år då många av filmerna var bort tappade, hittades, tappades bort igen och till sist dök upp – på vindar, i källare och runt om på landets olika ljud- och bildarkiv.

Nu är allt samlat i boxen och det är jag som stått för designen. Den mastiga tidslinjen på boxens baksida är tagen i etapper på min ryamatta här hemma i lägenheten – med två katter springades mellan mina ben.

Länge leve utmaningar!

Uppdatering
Googlade lite på vår box och fan att bland annat Skånskan skrivit om det. Jag har även hört rykten om att den nämnts i DN, men inte funnit någon artikel än. Sedan sprang jag även in i den videoklipp som ligger under bilderna nedan. Jag tror bestämt att det är Karsten Runeheim som har knåpat ihop dem.

I DN kunde man för ett tag sedan läsa:

- att alla med extrema studentikosa begär kan få sina lustar tillfredsställda med en röd dvd-box fullmatad med “karbevalsfilmer” som skildrar den gamla karnevaliska Lundatraditionen genom nästan hundra år: från “Lejonparten” 1908 till årets karneval, förevigad under titeln “Dessa Lund”.

 

[youtube]el8tIVD5ARs[/youtube]

Ps. Det var så många inblandade i produktionen så jag bestämde mig för att inte nämna några namn. Speciellt inte Josefina Johansson och Fredrik Tersmeden som jag spenderade många långa timmar i AFs arkiv tillsammans med. Ds.

Close